musor-studio
STÚDIÓ
Magyar Televízió
1980-1989

1980. novemberében Szegvári Katalin, Érdi Sándor, Győrffy Miklós és Kepes András váltott műsorvezetésével indult a hazai televíziózás legsikeresebb kulturális sorozata, a Stúdió.
A sorozat főszerkesztője Érdi Sándor, a főszerkesztő-helyettes Kepes András volt. Az első műsorokat kiemelkedő művészek rendezték:
Valló Péter, Jancsó Miklós, Sándor Pál, Simó Sándor, de a későbbi stáblistákon is fölfedezhettek a nézők olyan neveket, mint Gothár Péter, Xantus János és mások.
A korabeli kulturális politikai vezetés megrettent a magyar televíziózásban szokatlan kritikus hangtól és friss szemlélettől.
A második adástól kezdve már a betiltás fenyegette a sorozatot, és a korszak gyakorlatának megfelelően, a legmagasabb politikai vezetők közvetlenül szóltak bele, mi kerülhet be és mi nem az egyes adásokba. Olykor közvetlenül az adás előtt vágatták újra a kész műsort.
Harcok, megalkuvások, kompromisszumok kísérték a sikereket, de ezzel együtt, (vagy éppen ezért) a Stúdió hű tükre volt a nyolcvanas évek hazai és nemzetközi kulturális életének.

A heti sorozatban a magyar kultúra szinte valamennyi jelentős alakja megszólalt, és először láthatták a magyar nézők, hogyan zajlik a cannes-i, a berlini, a moszkvai, a San Sebastian-i, a tokiói filmfesztivál, az Oscar-díj, a Nobel-díj átadása.
És először találkozhattak magyar műsorban olyan világsztárokkal, mint Woody Allen, Glenn Close, Federico Fellini, Elia Kazan, Gina Lollobrogida, Sophia Loren, García Márquez, Marcello Mastroianni, Fernando Rey, Martin Scorsese, Donald Sutherland, Billy Wilder és még sorolhatnánk.
(A sorozat számos interjújának és riportjának szerkesztett változata olvasható a Szerencsés útjaim, illetve a Stúdió 1981-84 c. kötetekben.)