kulonos KÜLÖNÖS TÖRTÉNETEK
M1, 2008
Unio film produkció


Az emberiség évezredek óta történetekkel tanít és történetekből tanul. Gyerekkorunkban a "mesék tején" lógunk, a szentkönyvek, krónikák történetekkel oktatnak, és a történetmesélésből nőtt ki az eposz, a dráma, a próza, a film.

Kepes András évtizedek óta mesél történeteket a rádióban és a televízióban. Sokan emlékeznek Wayamanra az öreg indiánra, aki az amazóniai őserdő után Budapest utcáin is felfedezte Tuluperét, a mitikus kétfejű sárkánykígyót. Vagy Lukácsékra, akik fácánkerti tanyájukon húsz gyereket neveltek, miközben egyszerre voltak gyári munkások és földművesek, majd a rendszerváltás után olyan ügyesen forgatták a földet, hogy milliárdosok lettek. Veronkára, a kilencéves operaénekes kislányra, aki Európa utcáit kápráztatta el trilláival, akit - testvéreivel együtt - otthon tanított az apja, és így is, sejtbiológiából, matematikából már a gimnáziumi tananyagnál tartott. Eduardora, a magyar-bolíviai férfira, aki a BBC tudósítójaként érkezett a délszláv háborúba, de beállt a horvát seregbe, nemzetközi egységet szervezett, ezredesi rangot kapott, és részt vett többek között a legendás magyar falu, Szentlászló védelmében, miközben lírai verseket írt a lövészárokban, és a többiekre.

Kepes most újabb különös történetek nyomába eredt. Nyakába vette a világot a Balkántól a brit szigetekig, Indonéziától Portugáliáig. Hősei között lesz egy-két régi ismerős is, például Eduardo, akinek közben izgalmas fordulatot vett az élete, de a történetek többsége új. Megismerkedhetünk többek között Horthy István özvegyének és a kormányzó  unokájának sorsával, Tiloval, a sikeres német színésszel, aki megtanult magyarul és magyar színész lett, Zsolttal, akinek "abszolút szaglása" van, és Ágostonnal, a mesterséges intelligencia nemzetközi hírű professzorával, aki saját intellektusával került konfliktusba.